Pohyb a Parkinsonova nemoc

Pohyb a Parkinsonova nemoc

U pacientů s Parkinsonovou nemocí je velmi důležitý pohyb. Vhodná fyzická zátěž pomáhá zmírnit příznaky onemocnění a podle některých výzkumů dokáže zpomalit její průběh. Rehabilitační postupy se výrazně liší podle fáze nemoci, ve které se pacient nachází. Z vědeckých studií vyplývá, že u lidí se začínajícím onemocněním a pouze mírnými příznaky je možné výrazně zpomalit její rozvoj cvičením. Nemusí být jakkoli speciální, tréning by však měl mít vyšší intenzitu. Doporučuje se šlapání na rotopedu, veslování nebo posilování.

Svalová rezerva

Je též známo, že fyzická aktivita má velmi pozitivní vliv na průběh onemocnění. Zejména v raných stádiích onemocnění se takto může vytvořit pohybová (svalová) rezerva, která pozitivně ovlivňuje průběh onemocnění. Měli byste se ale vyvarovat sportu, při kterém je vysoké riziko pádu, zejména však není-li zcela v pořádku rovnováha pacienta.

Pohyb při pokročilém onemocnění

Rehabilitace se výrazně liší u pacientů s pokročilou fází onemocnění. Tehdy se fyzioterapeuti soustřeďují zejména na to, aby naučili pacienty čelit nepříjemným situacím, do kterých se kvůli onemocnění mohou dostat. Typicky stresová situace pro ně nastává tehdy, kdy chtějí například vystoupit z autobusu a dostanou se do stavu zvaného „freezing“. Zamrznou a nemohou jít dále. Většina pacientů reaguje na vnější sluchový nebo zrakový podnět. Například jim jejich partner může nastavit nohu, kterou pak nemocný může překročit. Tím, že pacient uvidí překážku, mozek automaticky změní motorický program, a ten nastartuje pohyb, který se před tím „zasekl“.

Pacientům s Parkinsonovou nemocí se doporučuje:

  • strečink, který zlepšuje ztuhlost svalů,
  • posilování zaměřené na svalovou sílu,
  • aerobní cviky zlepšující činnost kardiovaskulárního systému.

Podle lékařů jakékoliv cvičení může zpomalit degeneraci nervových buněk.

Níže je k dispozici ke stažení brožurka, kde je (krom jiného) i část "Pohled fyzioterapeuta", která Vám může poskytnout odpovědi na Vaše dotazy ohledně pohybu a ukázky cviků, které jsou vhodné.

Poruchy hybnosti u Parkinsonovy nemoci v otázkách a odpovědíchPDF

Poruchy hybnosti
u Parkinsonovy nemoci
v otázkách a odpovědích

Brožura pro pacienty s Parkinsonovou nemocí a jejich pečující obsahuje sadu odpovědí na otázky z pohledu neurologa, fyzioterapeuta a logopeda.

Download

CZ-N-DA-PD-2100019 - Datum poslední úpravy: prosinec 2021