Možné chirurgické zákroky v léčbě Parkinsonovy nemoci

Možné chirurgické zákroky v léčbě Parkinsonovy nemoci

V případech, kdy je onemocnění závažnější, rychle postupuje nebo pacient nereaguje na léčbu léky, přistupuje se k chirurgickým zákrokům.

  • Pallidotomie je chirurgický zákrok, kdy se do lebky pacienta vyvrtá otvor a dovnitř je zasunuta elektrická sonda. Tou se následně zničí malé množství nervové tkáně v oblasti bledého jádra (globus pallidus), která bývá u osob s Parkinsonovou nemocí nadměrně aktivní.
  • Hluboká mozková stimulace (DBS, Deep Brain Stimulation) se používá ve výjimečných případech. Do postižených oblastí mozku je implantován tenký elektrostimulátor, který dokáže téměř eliminovat například jinak nezvládnutelný třes.

Pokud byste chtěl/a vědět více o hluboké mozkové stimulaci (DBS), navštivte stránky pacientské organizace Parkinson-Help. Jejich materiály Vám poskytnou více informací o DBS jako takové, co je třeba brát v úvahu při rozhodování o vhodnosti léčby pomocí DBS, co očekávat před a bezprostředně po operaci a podobně (zde), a také o tom, co můžete očekávat po zákroku, co je doporučováno a čemu se naopak vyhnout (zde).


CZ-N-DA-PD-2100017 - Datum poslední úpravy: prosinec 2021