Strava a Parkinsonova nemoc

Strava a Parkinsonova nemoc

Parkinsonici mají snížený pocit hladu, což spolu s problémy
s polykáním může vést k nedostatečné výživě. Strava by měla být vyvážená a co nejpestřejší. Důležité je zejména množství, frekvence
a konzistence jídla. V současné době však bylo zveřejněno množství publikací, které poukazují na to, že zdravá výživa může v rámci Parkinsonovy nemoci působit neuroprotektivně. Bylo prokázáno, že živiny ovlivňují energetickou funkci mitochondrií a působí antioxidačně. Věnujte pozornost vyváženému přísunu živin.

Součástí stravy by měly být:

  • ovoce, ořechy a zelenina, které obsahují důležité vitamíny, esenciální mastné kyseliny a antioxidanty;
  • mléko a mléčné výrobky, protože obsahují vápník, který je důležitý
    pro stabilitu kostí.

Konzumace bílkovin

Ke konzumaci potravin s vysokým obsahem bílkovin se doporučuje přistupovat opatrně. U některých pacientů s Parkinsonovou nemocí léčených Levodopou může dojít k interakci s potravinami obsahujícími bílkoviny, zejména v pokročilých stádiích onemocnění. Tím dochází ke kolísání účinku medikace, nebo dokonce k jeho snížení. V období užívání Levodopy se proto doporučuje časové omezení příjmu bílkovin. Nízkoproteinová strava však není nutná, naopak je dokonce i škodlivá. Aby se zabránilo této interakci, doporučuje se Levopodu užívat půl hodiny před nebo 1-1,5 hodiny po požití bílkovin. Ideálně je naplánovat si hlavní porci bílkovin na večer.

Níže je k dispozici ke stažení brožurka, kde je (krom jiného) i část "Pohled logopeda", která Vám může poskytnout odpovědi na Vaše dotazy ohledně potíží v řeči a při polykání a ukázky cviků, které mohou při těchto obtížích pomoci.

Poruchy hybnosti u Parkinsonovy nemoci v otázkách a odpovědíchPDF

Poruchy hybnosti
u Parkinsonovy nemoci
v otázkách a odpovědích

Brožura pro pacienty s Parkinsonovou nemocí a jejich pečující obsahuje sadu odpovědí na otázky z pohledu neurologa, fyzioterapeuta a logopeda.

Download

CZ-N-DA-PD-2100020 - Datum poslední úpravy: prosinec 2021