Poruchy zažívání a Parkinsonova nemoc

Poruchy zažívání a Parkinsonova nemoc

Kvůli snížené pohyblivosti střev, která je zřejmě nejčastějším takzvaným nemotorickým příznakem, je mnoho pacientů náchylných k zácpě.

  • Upřednostňujte potraviny s vysokým obsahem vlákniny.
  • Pijte nejméně 1,5 litru tekutin denně.
  • Pijte dostatečně i při jídle.
  • Střídejte nápoje, jako jsou bylinný a ovocný čaj, perlivá i neperlivá minerální voda, zeleninové šťávy, ředěné ovocné šťávy, káva
    a černý čaj. Mohou pozitivně podporovat pitný režim.
  • Volte celozrnné produkty (celozrnný chléb, celozrnné těstoviny, hnědá rýže). Jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu.
  • Jezte mléčné výrobky obsahující kyselinu mléčnou, jako je jogurt,
    syrovátka a kefír.
  • Vyhýbejte se potravinám podporujícím zácpu, jako jsou čokoláda,
    kakao, vejce vařené natvrdo a bílý chléb.

CZ-N-DA-PD-2100021 - Datum poslední úpravy: prosinec 2021