Kvůli snížené pohyblivosti střev, která je zřejmě nejčastějším takzvaným nemotorickým příznakem, je mnoho pacientů náchylných k zácpě.
- Upřednostňujte potraviny s vysokým obsahem vlákniny.
- Pijte nejméně 1,5 litru tekutin denně.
- Pijte dostatečně i při jídle.
- Střídejte nápoje, jako jsou bylinný a ovocný čaj, perlivá i neperlivá minerální voda, zeleninové šťávy, ředěné ovocné šťávy, káva
a černý čaj. Mohou pozitivně podporovat pitný režim. - Volte celozrnné produkty (celozrnný chléb, celozrnné těstoviny, hnědá rýže). Jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu.
- Jezte mléčné výrobky obsahující kyselinu mléčnou, jako je jogurt,
syrovátka a kefír. - Vyhýbejte se potravinám podporujícím zácpu, jako jsou čokoláda,
kakao, vejce vařené natvrdo a bílý chléb.