Parkinsonova nemoc - často kladené otázky

Mohu dostat Parkinsonovu nemoc i ve čtyřiceti?

Parkinsonova nemoc postihuje zhruba 1 ze 100 lidí starších 60 let. První příznaky nemoci se obvykle objevují okolo 60. roku. Nemoc však může postihnout i mladší lidi. Pacienti s brzkým začátkem Parkinsonovy nemoci tvoří asi 5-10 % všech parkinsoniků a příznaky se u nich objevují okolo 40. roku, někdy i podstatně dříve.

Běžně se mi třesou ruce a často i rty. Mám se obávat Parkinsonovy nemoci?

Třes rukou, ale i jiných částí těla, může mít mnoho příčin. Diagnostika Parkinsonovy nemoci je složitá a vyžaduje vyloučení jiných onemocnění pomocí specializovaných vyšetření. O Parkinsonově nemoci lékaři uvažují tehdy, jsou-li přítomny alespoň dva příznaky onemocnění v delším časovém horizontu. Prvním krokem je návštěva všeobecného lékaře, který Vás může poslat k neurologovi.

Musí mít pacient s Parkinsonovou nemocí třes?

Většinou je třes součástí této nemoci, není však pravidlem. U některých nemocných jsou v popředí pocity ztuhlosti a pomalé pohyby. Jde
o třes v klidu a bývá jednostranný nebo je výraznější na jedné straně těla.

Diagnostikovali mi Parkinsonovu nemoc. Proč musím užívat léky pravidelně?

Léčba Parkinsonovy nemoci je dlouhodobá a vyžaduje trpělivost. Většinou trvá jistou dobu, než odborníci najdou vhodnou kombinaci léků
a vhodné dávkování. Pro dosažení zmírnění příznaků a zpomalení průběhu onemocnění je nutné užívat předepsanou léčbu pravidelně
a dodržovat i časový rozpis léčby, tedy čas užívání jednotlivých léků a rozestupy mezi nimi. Velmi praktický je systém připomínek v mobilu, který Vám pomůže užívat léky správně a pravidelně.

Co je „on-off“ stav?

„On-off“ je charakteristický jev postihující některé lidi s pokročilou Parkinsonovou nemocí. Nejlépe lze tento jev popsat jako nepředvídatelné změny z dobré hybnosti „on“ do fáze neschopnosti se pohnout „off“ (akinetická krize). Ke změnám „on-off“ může docházet velmi rychle. „On-off“ stavy mohou trvat i několik hodin a příčina těchto náhlých změn hybnosti zatím není známá.

Těžko se mi polyká. Co by mi mohlo při jídle pomoci?

Máte-li problémy se žvýkáním nebo s polykáním, zaměřte se na měkké potraviny, jako jsou bramborová kaše, měkké uzeniny, tvaroh nebo pudink. Do úst vkládejte vždy jen malé množství a důkladně sousto přežvýkejte. Celkové zpomalení pohybu často způsobuje, že pokrm při jídle vychladne. Je velmi užitečné nahřát talíř nebo možnost ohřívat jídlo v mikrovlnné troubě.

Dá se s Parkinsonovou nemocí pracovat?

Lze-li onemocnění dobře kompenzovat léčbou, práce je dlouhodobě možná, i na plný úvazek. Problémem může být únava a zhoršující se pohybové postižení.

Mohu s Parkinsonovou nemocí požádat o lázeňskou léčbu?

S Parkinsonovou nemocí je možné zažádat o léčebný pobyt v lázních. Je k tomu třeba vyplněná žádost a schválení formuláře revizním lékařem.

Nemotorické příznaky Parkinsonovy nemoci v otázkách a odpovědíchPDF

Nemotorické příznaky Parkinsonovy nemoci
v otázkách a odpovědích

Brožura pro pacienty a pečující přináší informace o nemotorických příznacích Parkinsonovy nemoci, kterým často není věnována dostatečná pozornost. Zabývá se tématy jako deprese, poruchy spánku, paměti nebo smyslů.

Download
Poruchy hybnosti u Parkinsonovy nemoci v otázkách a odpovědíchPDF

Poruchy hybnosti
u Parkinsonovy nemoci
v otázkách a odpovědích

Brožura pro pacienty s Parkinsonovou nemocí a jejich pečující obsahuje sadu odpovědí na otázky z pohledu neurologa, fyzioterapeuta a logopeda.

Download

CZ-N-DA-PD-2100029 - Datum poslední úpravy: prosinec 2021