BrzlíkBrzlík

Brzlík

Co je to brzlík?

Brzlík je jedna z důležitých žláz lidského těla, která je umístěna v hrudním koši za hrudní kostí, před srdcem, mezi plícemi. Brzlík hraje důležitou roli v rozvoji našeho imunitního systému a vytváří se v něm buňky z řady bílých krvinek zvané T-lymfocyty, které pomáhají chránit tělo před viry a bakteriemi. Brzlík udržuje produkci důležitých protilátek, které mají vliv na acetylcholin (neurotransmiter, který řídí všechny naše příčně pruhované svaly, tedy svaly, které můžeme vědomě ovládat). Brzlík postupně roste do období puberty. Poté, co dosáhne své maximální velikosti, začne se zmenšovat.

Brzlík řídí funkce imunitního systému, což je důvod, proč hraje roli i u myasthenia gravis. U osob s myastenií zůstává brzlík velký a může nesprávně ovlivňovat vyvíjející se buňky imunitního systému.

BrzlíkBrzlík

Léčba

V některých případech může léčba v podobě odstranění brzlíku (thymektomie) snížit svalovou slabost a potřebu užívání léčivých přípravků jako například imunosupresiv. Tento zákrok vrací imunitní systém do rovnováhy, což vede ke zmírnění příznaků, někdy mohou i zcela vymizet. Cílem zákroku je odstranění zdroje abnormálních protilátek. Účinky zákroku nejsou okamžité a většina lidí reaguje na léčbu až s odstupem času. Po zákroku pacienti pokračují s užíváním předepsaných léků s cílem postupného snižování dávek. To, jak jednotliví pacienti reagují na odstranění brzlíku, závisí na jejich věku, odpovědi na předchozí medikamentózní léčbu, závažnosti jejich onemocnění a délce doby, po kterou mají myastenii. Existují 3 různé techniky thymektomie. Váš neurolog a chirurg Vám sdělí, zda je pro Vás operace vhodná a kterou operační techniku bude nejlepší zvolit.

Odstranění je možno provést transsternálně (přes hrudní kost), transcervikálně (přes přední stranu krku), případně endoskopicky (VTS). Cílem je odstranění celého brzlíku nezávisle na tom, která metoda bude pro zákrok použita.

Je pro mě řešením odstranění brzlíku?

Odstranění brzlíku je často doporučováno pacientům mladších 60 let s diagnózou středně těžké až těžké myastenie. Tento typ zákroku může též být nutný v případech, kdy pacient trpí jen mírnou svalovou slabostí, ale zároveň má problémy s dýcháním a polykáním. Není vhodné ji volit u pacientů s oční formou myastenie. Váš lékař posoudí Vaši situaci a řekne Vám, zda je pro Vás zákrok vhodný. Zhruba 10 % pacientů
s myastenií může mít nádor brzlíku, kterému se říká thymom. Tyto nádory rostou pomalu a někdy, i když to je vzácné, mohou být zhoubné. Váš lékař Vám může navrhnout vyšetření hrudníku pomocí výpočetní tomografie (CT) za účelem vyloučení přítomnosti nádoru.

U mnoha pacientů dojde během roku po zákroku ke zlepšení. Někdy je zákrok natolik úspěšný, že dojde k trvalé remisi onemocnění bez potřeby dalšího užívání léků. Míra remise po jednom roce po zákroku je mezi 20 a 40 % provedených zákroků. Povzbudivé je, že někteří odborníci se shodují na zlepšení míry remise po pěti a více letech po zákroku – mezi 40 a 60 %.

Příznaky myastenie

Příznaky myastenie

Domníváte se, že máte myastenii? Věnujte tedy pozornost těmto příznakům...

Číst dále
Diagnostika a léčba

Diagnostika a léčba

Co můžete udělat pro zmírnění příznaků onemocnění a jaké jsou dostupné možnosti léčby?

Číst dále
Život s generalizovanou myastenií

Život s generalizovanou myastenií

Život s generalizovanou myastenií může znamenat neustálé vyrovnávání se s nejistotou. Zjistěte, jak zvládat její příznaky v každodenním životě...

Číst dále
Pokud Vás znepokojuje cokoliv, co jste si přečetl/a v tomto článku, požádejte o radu svého lékaře.

CZ-N-DA-MG-2300025 - Datum přípravy: duben 2023