Revmatická onemocnění - často kladené otázky

Co jsou revmatická onemocnění?

Označení revmatická onemocnění je zastřešující pojem pro několik forem onemocnění tohoto typu. Pro revmatická onemocnění je charakteristický zánět kloubů a často i jiných tkání.

Jak se revmatická onemocnění diagnostikují?

Pro revmatická onemocnění je charakteristický zánět kloubů a často i jiných tkání. Pociťujete-li přetrvávající bolest, otok nebo ztuhlost kloubů, měli byste navštívit svého praktického lékaře, který Vás doporučí k odborníkovi. Ten se bude snažit určit Vaši diagnózu a konkrétní formu revmatického onemocnění. Přezkoumá Vaše příznaky, provede fyzikální a zobrazovací vyšetření a krevní testy.

Existují různé typy revmatických onemocnění?

Ano, existuje několik druhů revmatických onemocnění, jako je například axiální spondylartritida, ankylozující spondylitida, psoriatická artritida a revmatoidní artritida.

Jsou revmatická onemocnění stejná jako artróza?

Revmatická onemocnění a osteoartróza mají podobné příznaky, například bolavé a ztuhlé klouby, jsou to však odlišné typy onemocnění. Revmatická onemocnění jsou autoimunitní onemocnění, která způsobují zánět kloubů. Osteoartróza je pak způsobena dlouhodobým poškozením kloubů během života, například při nadváze, nadměrné sportovní zátěži a podobně.

Existuje lék na revmatická onemocnění?

V současnosti neexistuje žádný lék na revmatická onemocnění, ale existují celá řada léků, které pomáhají zmírnit příznaky a zlepšit kvalitu života.

Mohu přenést revmatické onemocnění na své děti?

Revmatická onemocnění mohou být dědičná, ale v mnohých případech se dále nepřenáší. Způsob dědění Vašeho onemocnění je složitý. Riziko genetického přenosu choroby se liší podle konkrétní formy revmatického onemocnění. Pro revmatoidní artritidu je to mezi 1 ze 30 až 1 ze 100, pro psoriatickou artritidu je to asi 1 ze 30 a pro AS/axSpA je to mezi 1 ze 6 až 1 z 10.


CZ-N-DA-RH-2100020 - Datum přípravy: listopad 2021