Diagnostika revmatických onemocnění

axiální spondylartritida

Revmatická onemocnění jsou skupina onemocnění charakterizovaných zánětem kloubů a často i jiných tkání. Mezi tyto stavy patří axiální spondylartritida, ankylozující spondylitida, psoriatická artritida a revmatoidní artritida.

Pokud trpíte přetrvávajícími bolestmi, otoky a zatuhlostí kloubů, měla/a byste navštívit svého lékaře.

V závislosti na konkrétní formě revmatického onemocnění se diagnóza odvíjí od příznaků, fyzikálních vyšetření, výsledků zobrazovacích vyšetření a krevních testů.



Váš praktický lékař se vás zeptá na příznaky, provede fyzikální vyšetření, zkontroluje otoky kloubů a zhodnotí rozsah jejich pohybu. Pokud se Váš praktický lékař domnívá, že trpíte nějakou formou revmatického onemocnění, pošle Vás ke specialistovi (revmatologovi).

Zobrazovací vyšetření

Zobrazovací vyšetření se používají ke zjištění rozsahu zánětu a míry poškození kloubů. Tato vyšetření mohou pomoci zjistit rozdíl mezi různými typy revmatických onemocnění a používají se ke kontrolování vývoje stavu v průběhu času.
Mohou zahrnovat:

  • rentgenové vyšetření
  • magnetickou rezonanci
  • ultrazvukové vyšetření

Krevní testy

Ke zjištění změn v krvi způsobených zánětem lze použít krevní testy. Žádný krevní test bez dalších testů však nemůže prokázat nebo vyloučit diagnózu typu revmatického onemocnění.

Krevní testy se používají k diagnostice a sledování revmatických onemocnění a zahrnují:

  • rychlost sedimentace erytrocytů (ESR)
  • C-reaktivní protein (CRP)
  • úplný krevní obraz

Genetické testy

Existuje genetický test z krve, který dokáže odhalit, zda jste nositelem genu HLA-B27 a pomůže diagnostikovat axiální spondylartritidu nebo ankylozující spondylitidu. Tento test však může pouze přispět k diagnostice axiální spondylartritidy nebo ankylozující spondylitidy – test není úplně spolehlivý, protože ne každý s axiální spondylartritidou nebo ankylozující spondylitidou je nositelem genu HLA-B27.


CZ-N-DA-RH-2100009 - Datum přípravy: listopad 2021