Změny životního stylu

Hmotnost a strava

Hmotnost a strava

Trpíte-li revmatickým onemocněním, je udržování zdravé hmotnosti velmi důležité, abyste nadměrně nezatěžovali klouby.

Nejlepším způsobem, jak si udržovat zdravou hmotnost je vyvážená strava.

Zhruba dvě třetiny Vaší stravy by se měly skládat z ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků. Zbývající třetina by měla obsahovat nízkotučné mléčné výrobky a libové maso jako zdroj bílkovin.

Poraďte se se svým lékařem ohledně regulace své hmotnosti, a jak by Vás mohl podpořit, potřebujete-li zhubnout.

Cvičení

Cvičení

Mnozí lidé s revmatickým onemocním upřednostňují cvičení ve vodě, protože voda nadlehčuje klouby. Kurzy akvaaerobiku a plavání jsou skvělou možností si tyto formy cvičení vyzkoušet. Neumíte-li plavat, nikdy není pozdě se to naučit!

Jóga, pilates, cyklistika a chůze jsou též vhodné druhy pohybu, i pro osoby s revmatickým onemocněním. Důležité je postupovat pomalu a věnovat se cvičení pravidelně, ale s mírou.

Cvičení má množství výhod: zlepšuje spánek, snižuje bolest, ztuhlost a úzkost, může pomoci urychlit zotavení po vzplanutí onemocnění apod. Cvičení je též jedním
z hlavních způsobů, jak si můžete udržovat normální hmotnost. Váš lékař vám poskytne rady, jak cvičit, které Vám pomohou při pohybu.

Přestaňte kouřit

Kouření může Vaše onemocnění ještě zhoršit, proto se doporučuje s kouřením přestat. Váš lékař vám bude umět poradit a poskytne Vám kontakt na odborníky, kteří pomohou při odvykání od kouření.


CZ-N-DA-RH-2100013 - Datum přípravy: listopad 2021