Revmatoidní artritida

Co je revmatoidní artritida?

Revmatoidní artritida je typ autoimunitního onemocnění. Imunitní systém je přirozený systém sebeobrany těla a běžně nás chrání před infekcemi a chorobami. Autoimunitní onemocnění způsobuje, že imunitní systém těla omylem napadá zdravé tkáně těla, například klouby, a způsobuje záněty.

Zánět je důležitý nástroj, který imunitní systém používá k boji proti infekci tím, že do postižené oblasti zasílá víc krve a tekutin.
U revmatoidní artritidy však zánět a přebytečná tekutina v kloubu mohou způsobit bolest a ztuhlost, jakož i trvalé poškození kloubu.

Jaké jsou příznaky revmatoidní artritidy?

Hlavními příznaky revmatoidní artritidy jsou bolesti kloubů, otoky a ztuhlost. Revmatoidní artritida může způsobit problémy s jakýmkoliv kloubem v těle, i když malé klouby rukou a nohou jsou postiženy často jako první.

Revmatoidní artritida je symetrická artritida, což znamená, že postihuje obě strany těla podobným způsobem, i když to tak není vždy. Příznaky revmatoidní artritidy se mohou lišit od člověka k člověku a rozvíjejí se několik týdnů. Příznaky mohou přicházet a odcházet
a časem se mohou dokonce měnit.



Hlavními příznaky ovlivňující klouby jsou:

Bolest

Daktylitida

Bolest kloubů spojená s revmatoidní artritidou je silná
a pulzující bolest. Zhoršuje se většinou ráno a po období nečinnosti.

Ztuhlost

Ztuhlost

Postižené klouby mohou být často ztuhlé a bolestivé. Například při postižení rukou není možné úplně ohnout prsty. Ztuhlost je často horší ráno a po období nečinnosti.

Otok, začervenání a teplo

Otok, začervenání a teplo

Zánět kloubní výstelky může způsobit otok, citlivost nebo pocit, že je kloub na dotek teplý. U některých lidí se mohou pod kůží okolo postižených kloubů vyvinout tuhé otoky (revmatoidní uzly).

Další příznaky revmatoidní artritidy

Někteří lidé s revmatoidní artritidou mohou mít množství obecnějších příznaků, jako jsou například:

  • únava a nedostatek energie
  • pocení
  • vysoká teplota (horečka)
  • nechutenství
  • ztráta hmotnosti

Revmatoidní artritida může také způsobovat problémy jiných částí těla. Jsou-li postižené oči, srdce nebo plíce, může se projevovat například suchýma očima nebo bolestí na hrudi.

Co způsobuje revmatoidní artritidu?

Co způsobuje revmatoidní artritidu?

Revmatoidní artritida může postihnout dospělé
v jakémkoliv věku. Nejčastěji se objevuje ve věku od 40 do 60 let. Jak už bylo uvedeno, revmatoidní artritida je autoimunitní onemocnění, což znamená, že je způsobená imunitním systémem, který napadá zdravé tělesné tkáně. Zatím však není známo, co to způsobuje. Za normálních okolností imunitní systém pracuje na tvorbě protilátek, které napadají viry a bakterie a pomáhají tak bojovat proti infekci. Revmatoidní artritida způsobuje, že imunitní systém těla mylně vysílá protilátky do kloubní výstelky, kde napadají tkáň okolo kloubu. To způsobí, že tenká vrstva buněk (synoviální membrána), která pokrývá klouby, se zanítí, bolí a uvolňuje chemické látky, které poškozují blízké okolí:

  • kosti
  • šlachy (spojují kost se svalem)
  • chrupavky (spojují kosti s jinými kostmi)
  • vazy (spojují kosti s chrupavkou)

Rizikové faktory revmatoidní artritidy

Existuje několik faktorů, které mohou zvýšit riziko vzniku revmatoidní artritidy, například:

  • dědičnost – existují důkazy, že revmatoidní artritida se může vyskytovat v rodinách, i když riziko dědičnosti se považuje za nízké, protože se předpokládá, že geny při tomto onemocnění hrají pouze malou roli
  • prostředí – jde o množství faktorů, například infekce nebo velmi stresující životní událost
  • kouření – některé vědecké důkazy naznačují, že kouření je spojeno s revmatoidní artritidou; kombinace kouření a přítomnosti určitých genů výrazně zvyšuje riziko vzniku revmatoidní artritidy a též závažnější formy revmatoidní artritidy
  • hormony – revmatoidní artritida je častější u žen než u mužů. Mohou to způsobovat účinky hormonu nazývaného estrogen
  • hmotnost – lidé s nadváhou mají výrazně větší šanci na rozvoj revmatoidní artritidy než ti s normální hmotností

CZ-N-DA-RH-2100007 - Datum přípravy: listopad 2021