Nebiologická léčba revmatických onemocnění

Léčba revmatických onemocnění je velmi individuální – je tedy určena pro konkrétního pacienta, pro jeho konkrétní onemocnění, jeho symptomy a jejich závažnost.

V současnosti neexistuje žádný lék na revmatická onemocnění, ale na zmírnění projevů je k dispozici řada možností léčby.

Hlavním cílem léčby je zmírnit příznaky, zpomalit progresi stavu a zlepšit kvalitu života. Léčba může ve většině případů zahrnovat kombinaci cvičení, fyzioterapie, pracovní terapie, medicinální pedikúry, chirurgického zákroku a léčby.

Léky proti bolesti (analgetika)

Analgetika snižují bolest a často se používají spolu s dalšími léky.

Nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID)

Tyto protizánětlivé léky mohou pomoci zmírnit otoky (záněty) kloubů a též bolest. Opět se často používají společně s jinými léky. Tak jako všechny léky, i NSAID mohou mít vedlejší účinky. Lékaři se snaží snižovat rizika vedlejších účinků například tak, že předepíší nejnižší dávku potřebnou pro zvládnutí příznaků.

Chorobu modifikující antirevmatické léky (DMARD)

DMARD jsou léky, které ovlivňují základní příčiny nadměrného zánětu kloubů. Příklady DMARD jsou metotrexát nebo skupina léků známých jako inhibitory JAK. DMARD mohou snížit bolest, ztuhlost a otok u lidí se zánětlivými onemocněními kloubů. Může však trvat několik týdnů nebo měsíců, než se účinky DMARD projeví. Některé DMARD účinkují rychleji než jiné, takže je důležité pokračovat
v užívání léků, i když zpočátku nevidíte žádné změny.

Kortikosteroidy (steroidy)

Kortikosteroidy regulují zánět, ale při dlouhodobém užívání mohou způsobovat nežádoucí vedlejší účinky. Mohou se podávat injekčně do svalu nebo ve formě tablet. I když mohou být užitečné při bolestech a zánětech kloubů, pro své možné vedlejší účinky často nejsou první volbou pro dlouhodobou léčbu.


CZ-N-DA-RH-2100010 - Datum přípravy: listopad 2021