Těhotenství a revmatická onemocnění

Trpíte-li některou z forem revmatických onemocnění, je důležité naplánovat si těhotenství, abyste se Vy a Váš lékař mohli rozhodnout
o nejlepším postupu léčby v období těhotenství. Váš lékař by též měl nejprve určit, zda je Vaše léčba potřebná i v průběhu těhotenství
a zda je v té době vhodná.

Myslete dopředu

Asi polovina případů těhotenství je neplánovaná, což není při revmatických onemocněních vhodné. Účinnost antikoncepce závisí na metodě a jejím správném užívání. Takže i když neuvažujete o narození dítěte, mohou pro Vás být tyto informace důležité.

Plánujte

Plánujte

Hovořte s dostatečným předstihem o možnostech plánovaného rodičovství s týmem zdravotníků, kteří se
o Vás starají (například se svým praktickým lékařem, zdravotní sestrou, revmatologem, porodníkem
a gynekologem, porodní asistentkou a lékárníkem).

Revmatické onemocnění neznamená, že nemůžete otěhotnět, ale početí může trvat déle. Může to být
z mnoha různých důvodů, například kvůli onemocnění nebo kvůli lékům, které užíváte.

Před těhotenstvím je nutné mít příznaky pod kontrolou, abyste byla během těhotenství v dobré kondici a aby se Vaše dítě mohlo v děloze zdravě vyvíjet.

S léčbou onemocnění je třeba pokračovat před,
v průběhu těhotenství i po porodu. Ne všechny léky jsou však vhodné v těhotenství, takže Váš revmatolog upraví Vaši léčbu podle potřeby. O nejvhodnějších možnostech léčby se poraďte s týmem zdravotníků, kteří se o Vás starají.

Rozhodnete-li se pro těhotenství, měla byste začít užívat vitamínové a minerální výživové doplňky doporučované lékařem. Užíváte-li léky včetně léků na léčbu revmatického onemocnění, obraťte se na svého lékaře.

Těhotenství

Těhotenství

Těhotenství trvá 40 týdnů a dělí se na tři etapy – trimestry, přičemž každý z nich trvá tři měsíce.

Těhotenství spouští krátkodobé změny v imunitním systému. V jejich důsledku některé ženy s axiální spondylartritidou (axSpA), psoriatickou artritidou (PsA) nebo revmatoidní artritidou (RA) pociťují zlepšení nebo vymizení příznaků v průběhu těhotenství, zejména ve druhém a třetím trimestru. U některých žen se však příznaky v těhotenství nezmění, nebo se mohou naopak zhoršovat.

Je důležité počítat s možností vzplanutí v průběhu těhotenství a po porodu. Je třeba se informovat
o vhodných lécích a úpravě životního stylu. Je dobré si též předem promluvit se svým partnerem a dalšími blízkými o péči o dítě, pokud by onemocnění po jeho narození znovu vzplanulo.

K dispozici je několik možností léčby, které jsou vhodné
v průběhu těhotenství a kojení.

Poraďte se s lékařem též o všech očkováních, které byste mohla v průběhu těhotenství potřebovat, ne všechny jsou totiž v tomto období vhodné.

Po porodu

mateřství

Trpíte-li revmatickým onemocněním, měla byste probrat se svým lékařem plán porodu. Pokud artritida postihla záda nebo bedra, může to ztížit porod. Naopak, ulehčit ho mohou různé vhodné porodní polohy. Je možné zvážit i epidurální anestezii nebo císařský řez. Všechny tyto možnosti byste měla již v těhotenství probrat se svým týmem zdravotníků, abyste se mohla co nejlépe připravit na porod.

Péče o novorozence může být s revmatickým onemocněním těžká. Vaše příznaky se mohou
v těhotenství měnit a i když se během těhotenství zlepší, po porodu se mohou vrátit a onemocnění může opět vzplanout. Díky včasnému plánování se můžete připravit na všechny změny, které mohou přijít.

Pokuste se společně s lékařem naplánovat léčbu po porodu. Budete-li mít onemocnění pod kontrolou, pomůže Vám to lépe zvládnout tuto náročnou, ale krásnou dobu.

Neváhejte a požádejte o pomoc svého partnera, rodinu
a přátele, než si zvyknete na život s novorozencem. Takto získáte v případě potřeby více času na odpočinek. Požádejte zdravotníky o rady, jak si ulehčit nošení, oblékání, mytí a krmení svého dítěte.

Kojení

Kojení

Mnoho žen s axSpA, PsA nebo RA je schopno úspěšně kojit, pokud se tak rozhodnou. To, zda se rozhodnete kojit nebo ne, závisí na vícero faktorech včetně Vaší osobní volby, Vaší léčby i stavu onemocnění.

Kojení je prospěšné pro Vás i pro Vaše dítě, avšak ne všechny léky se mohou užívat v průběhu kojení, protože některé mohou přecházet do mateřského mléka. Ukončení léčby kvůli kojení může zhoršit příznaky
a ovlivnit Vaši schopnost pečovat o své dítě.

I když se kojení doporučuje, některé matky se z různých důvodů mohou rozhodnout jinak nebo nemusí být schopné kojit.

Buďte v kontaktu se svým lékařem, v případě potřeby může přizpůsobit Vaši léčbu momentálním okolnostem.

Mohu přenést revmatické onemocnění na své dítě?

Mnoho žen se obává, že dítě jejich onemocnění může zdědit. Není to vyloučeno. V mnoha případech se však onemocnění dále nedědí. Dědičnost revmatických onemocnění je složitá. Riziko genetického přenosu onemocnění se liší podle konkrétní formy onemocnění. Pro RA je to mezi 1 ze 30 až 1 ze 100. Pro PsA je to asi 1 ze 30 a pro AS/axSpA je to mezi 1 ze 6 až 1 z 10.


CZ-N-DA-RH-2100016 - Datum přípravy: listopad 2021