Systémová léčba lupénky

Systémovou léčbu dermatolog předepisuje nemocným se středně těžkou nebo těžkou lupénkou, která nereaguje na jiné způsoby terapie. Léčebné přípravky pro systémovou léčbu jsou dostupné ve formě tablet nebo injekcí a mají vliv na všechny tělesné buňky.

Metotrexát

Tento lék zmírňuje zánět pokožky a zpomaluje nadprodukci kožních buněk. Při užívání metotrexátu může být pacientům nevolno a po dobu užívání nesmějí pít alkohol. Ženy nesmějí při léčbě metotrexátem otěhotnět. Pacienti jsou během užívání přípravku vždy pod pečlivým dohledem lékaře.

Cyklosporin

Cyklosporin tlumí činnost imunitního systému. Po dobu terapie cyklosporinem je třeba kontrolovat funkci ledvin a krevní tlak.

Acitretin

Acitrecin je lék ze skupiny retinoidů, které zpomalují růst kožních buněk. K léčbě lupénky se používá pouze v případě, že léčba jinými nebiologickými přípravky není úspěšná. Acitretin může zvýšit citlivost pokožky na sluneční záření, je proto nutné chránit se před sluncem. Ženy nesmějí při tomto typu léčby otěhotnět.

Další přípravky

Používají se při těžké lupénce, která nereaguje na jinou léčbu. Fungují tak, že zmírňují zánět. Patří sem apremilast a dimethyl-fumarát.


CZ-N-DA-PSO-2200028 - Datum poslední úpravy: říjen 2022