Topická (lokální) léčba lupénky

Topické přípravky bývají obvykle první volbou léčby lupénky. Lokálně užívané přípravky pomáhají zpomalit nadměrné množení kožních buněk a zmírnit zánět kůže. Některé přípravky mohou vést k rychlému ústupu obtíží, zatímco u jiných se účinek projeví až po několika týdnech užívání.

Změkčovadla (emolienty, zvlhčovače)

Tyto krémy jsou účinné zejména při mírné lupénce. Vtírají se přímo do lupénkových ložisek, aby zadržovaly vlhkost a vytvořily ochrannou vrstvu. Jejich cílem je zastavit svědění a hrubnutí kůže. Léčbu lze kombinovat s jinými krémy nebo mastmi. Mezi aplikací změkčovadla
a nanesením dalšího přípravku na povrch kůže se doporučuje počkat alespoň 30 minut. Některá změkčovadla obsahují hořlavé složky, které se mohou snadno vznítit. V blízkosti otevřeného ohně nebo při kouření je proto třeba zvýšené opatrnosti, aby nemohlo dojít ke vzplanutí oblečení, vlasů nebo povlečení postele.

Steroidní krémy nebo masti

Steroidní přípravky tlumí zánětlivou reakci v kůži. Obsahují různé množství účinné látky a obvykle se používají jen krátkodobě, protože mohou způsobit ztenčení kůže. Příliš časné ukončení léčby může vést ke zhoršení projevů lupénky, je proto třeba pečlivě dodržet pokyny lékaře.

Dehtové přípravky

Koupelové oleje, krémy, masti a šampóny s obsahem dehtu jsou jedním z nejstarších způsobů léčby lupénky. Dehtové přípravky pomáhají zpomalovat růst kožních buněk. Jejich nevýhodou je silný zápach.

Dithranol (antralin)

Používá se na ztvrdlá ložiska lupénky, zejména na loktech a kolenou. Přechodně zabarvuje kůži, znečišťuje také oblečení a předměty.

Analogy vitamínu D (kalcipotriol, tacalcitol a kalcitriol)

Podávají se ve formě masti nebo roztoků. Svým působením na imunitní systém tlumí zánětlivou reakci a zpomalují množení buněk pokožky. Mohou dráždit citlivou pokožku a jejich užití se nedoporučuje v období těhotenství nebo kojení.

Analogy vitamínu A (tazaroten)

Jsou ve formě gelů, které se vtírají do lupénkových ložisek. Působí protizánětlivě, i ony však mohou způsobit podráždění pokožky
a nedoporučuje se je používat v těhotenství a při kojení.

Lokální inhibitory kalcineurinu

Používají se zejména k léčbě atopického ekzému, lékař je ale může předepsat i pro léčbu lupénky. Jejich cílem je snížit rozsah začervenání
a svědění blokováním určitých chemických látek v těle.

Léčba lupénky na pokožce hlavy

Léčivý šampón

Jedná se o vícesložkové přípravky, obvykle s příměsí uhelného dehtu, které pomáhají zbavit pokožku hlavy kožních šupin při lehké lupénce.

Masti

Slouží k ošetření hrubých šupinatých ložisek na pokožce hlavy. Aplikují se na několik hodin, nebo přes noc, následně se hlava umyje léčivým šampónem. Často obsahují kyselinu salicylovou a kokosový olej. Pokud se kůže zbaví hrubých šupin, snáze se ošetřuje.

Lokální steroidy

Stejně jako steroidy určené k ošetřování kůže, i tato terapeutika mají různě silný účinek. Léky obsahující silný steroid se používají pouze krátkodobě. Na pokožku hlavy se aplikují ve formě pleťových vod, gelů, pěny nebo šampónu.

Vitamín D

Používá se ve formě šampónu nebo gelu. Někdy jsou tyto přípravky dostupné i v kombinaci se steroidy.


CZ-N-DA-PSO-2200026 - Datum poslední úpravy: říjen 2022