Formy lupénky

Ložisková lupénka

Ložisková lupénka

Tato forma lupénky je nejběžnější. Vyskytuje se přibližně
u 80 až 90 % psoriatiků (osob trpících lupénkou).
Ložiska, která mají podobu červených, vyvýšených
a šupinatých skvrn, mohou svědět nebo bolet. Léze bývají přesně ohraničené, mohou mít různou tloušťku, velikost
i tvar. Pokožka okolo kloubů může u závažnějších forem onemocnění praskat a krvácet.
Lupénková ložiska nejčastěji nachází na vnější straně horních a dolních končetin, především na obou loktech nebo kolenech, postižena ale může být kterákoliv část těla.

Lupénka na pokožce hlavy

Lupénka na pokožce hlavy

Ložiska lupénky se tvoří na pokožce hlavy nebo vlasové linii. Někteří lidé trpí jejich značným svěděním, jiným způsobují jen menší obtíže.
Vlasy v oblasti postižené lupénkou mohou být tenké
a slabé, po zlepšení stavu pokožky ale obvykle získají původní kvalitu.

Lupénka nehtů

Lupénka nehtů

Přibližně polovina psoriatiků má též lupénku nehtů. Onemocnění nehty vysušuje, stávají se drobivými, vznikají na nich rýhy nebo prohloubeniny. V závažných případech se nehty mohou oddělovat od nehtového lůžka nebo se rozpadají.

Kapkovitá (gutátní) lupénka (psoriasis guttata)

Kapkovitá (gutátní) lupénka (psoriasis guttata)

Gutátní lupénce obvykle předchází streptokoková infekce v krku. Častěji se vyskytuje u dětí a mladých dospělých, může se ale rozvinout v jakémkoliv věku.
Namísto rozsáhlých, hrubých ložisek jsou pro tuto formu lupénky typické malé červené šupinaté plošky ve tvaru kapky, rozeseté po kůži.
Kapkovitá lupénka obvykle po několika týdnech nebo měsících mizí, onemocnění se ale může vrátit ve stejné podobě, nebo ve formě klasické ložiskové lupénky.

Inverzní (ohybová) lupénka

Inverzní (ohybová) lupénka

Tato forma lupénky se objevuje v kožních záhybech, například v podpaždí, tříslech nebo pod prsy. V létě se stav často zhoršuje v důsledku zvýšeného pocení a tření postižených míst.
Části těla, na kterých se inverzní lupénka vyskytuje, jsou též náchylné ke kvasinkovým infekcím, což někdy může ztížit diagnostiku.

Méně časté typy lupénky


Pustulární lupénka (psoriasis pustulosa)

Pustulární lupénka (psoriasis pustulosa)

Při pustulární lupénce se na kůži objevují malé puchýřky naplněné neinfekční tekutinou. Tento druh lupénky postihuje méně než 10 % pacientů. Může se rozvinout jako komplikace ložiskové lupénky, důsledek užívání, nebo naopak náhlého vysazení určitých léků. Nejčastěji bývají postiženy dlaně rukou, chodidla, prsty a nehty.
Existují dva typy pustulární lupénky. Při palmoplantární lupénce jsou zasaženy pouze dlaně a chodidla. Generalizovaná pustulární lupénka postihuje celé tělo.

Erytrodermická lupénka

Erytrodermická lupénka

Jedná se o velmi vzácnou a závažnou formu lupénky. Zánětlivá ložiska pokrývají celé tělo a způsobují intenzivní svědění a pálení. Ojediněle se na postižených plochách mohou objevit puchýře obsahující sterilní tekutinu. Erytrodermická lupénka narušuje termoregulační
a obrannou funkci kůže, a může proto vést k život ohrožujícím stavům.


CZ-N-DA-PSO-2200021 - Datum poslední úpravy: říjen 2022