Životní styl a lupénka

Přiměřená hmotnost

Zdravý životní styl

Nadváha nebo obezita mohou zvýšit pravděpodobnost, že onemocníte lupénkou. U osob s nadváhou nebo obezitou může mít navíc lupénka závažnější projevy. Pokud se Vám nedaří udržet si přiměřenou hmotnost, nebo máte obavy, že Vaše hmotnost může přispívat k projevům lupénky, promluvte si se svým lékařem o tom, jak dosáhnout optimální hmotnosti.

Dieta a cvičení

Se zhoršením lupénky přímo nesouvisí žádné konkrétní potraviny, zdravý jídelníček je ale přesto důležitý. Váš lékař Vám poskytne rady týkající se stravování a cvičení, které Vám pomohou vést zdravější životní styl.

Kouření

Kouření škodí nejen plicím a srdci, ale také zhoršuje projevy lupénky. Pokud se rozhodnete přestat kouřit, poraďte se o vhodném způsobu odvykání se svým lékařem nebo s odborníky na léčbu závislostí.

Rizikové faktory přidružených onemocnění

Lupénka zvyšuje pravděpodobnost nemocí srdce, cukrovky, některých autoimunitních onemocnění a dalších zdravotních obtíží, jako je zvýšený krevní tlak nebo cholesterol. V rámci zdravého životního stylu byste měli chodit na preventivní prohlídky, aby u Vás lékaři mohli kontrolovat případný výskyt těchto přidružených onemocnění. Riziko, že se u Vás rozvinou, můžete snížit dodržováním zásad zdravého životního stylu včetně nekouření.

Psoriatická artritida
U přibližně 40 % osob s lupénkou se vyskytuje také psoriatická artritida. Je to onemocnění, při kterém imunitní systém napadá klouby
a způsobuje jejich ztuhlost a zánět. Více o psoriatické artritidě se dozvíte v sekci věnované revmatickým onemocněním.


CZ-N-DA-PSO-2200032 - Datum poslední úpravy: říjen 2022