Příčiny lupénky

Jak kožní buňky stárnou, posouvají se směrem k povrchu pokožky a následně se odlupují ve formě kožních šupinek. Zatímco u zdravé pokožky trvá životní cyklus kožních buněk zhruba 28 dní, při lupénce se celý proces urychluje a zkracuje přibližně na 4 dny. Odumřelé buňky pokožky se hromadí na povrchu kůže a vytváří stříbřité šupinky. Vlivem většího prokrvení dochází k začervenání a vyvýšení zanícených lézí.
Rozvoj lupénky je výsledkem působení řady faktorů. Důležitou roli v něm hraje dědičnost a imunitní systém, ale také vnější spouštěče.

Dědičnost

Pravděpodobnost onemocnění se zvyšuje, pokud lupénkou trpí další pokrevní členové rodiny. Výzkum odhalil některé geny, které by mohly souviset se lupénkou, zatím však jejich vztah k onemocnění není zcela prozkoumán.

Imunitní systém

Lupénka patří mezi autoimunitní onemocnění. T-lymfocyty – druh bílých krvinek určený k boji proti chorobám a infekcím, při něm napadají zdravé kožní buňky, které mylně považují za choroboplodné zárodky. To způsobuje, že nejhlubší vrstva pokožky vytváří nové kožní buňky rychleji, než je běžné. Důvod této chybné reakce T-lymfocytů zatím není známý.

Spouštěče lupénky

Některé faktory mohou způsobit zhoršení lupénky, spouštěče onemocnění však mohou být u každého člověka jiné.

  • Stres – bylo prokázáno, že stres může lupénku spouštět nebo zhoršovat
  • Pití nadměrného množství alkoholu
  • Kouření
  • Hormonální změny, zejména u žen, například v pubertě nebo menopauze
  • Streptokokové infekce: některé infekce, jako například angína, mohou spustit určitý typ lupénky, zejména u dětí nebo mladých dospělých
  • Některé léky, např. lithium (lék na bipolární poruchu), některá antimalarika, ACE inhibitory (přípravky pro léčbu vysokého tlaku nebo onemocnění srdce)

Lupénka nepatří mezi infekční nemoci. Nelze se jí tedy nakazit, ani ji přenést na své okolí.


CZ-N-DA-PSO-2200022 - Datum poslední úpravy: říjen 2022