Plánování rodičovství a těhotenství
a lupénka

Plánujte

Těhotenství

Trpíte-li lupénkou, je důležité naplánovat si těhotenství, abyste v případě, že to bude nutné, mohla podstoupit léčbu, která je v těhotenství vhodná a pro dítě neškodná. Je-li těhotenství plánované, Váš lékař Vám může pomoci, aby před otěhotněním Vaše onemocnění bylo co nejvíce kompenzováno.

Ženy-psoriatičky mohou mít pocit, že se musí rozhodnout mezi léčbou a rodinou. Je-li však těhotenství plánované, léčba se dá přizpůsobit tak, že kompromisy mezi léčbou lupénky a touhou po dítěti nejsou nutné.
I když se příznaky mohou u mnohých žen v průběhu těhotenství zlepšit, téměř u poloviny z nich se žádné zlepšení neprojeví, nebo se jejich stav dokonce zhorší. Regulace lupénky v průběhu těhotenství je proto důležitá pro zdraví matky i dítěte.

Připravte se

O plánovaném rodičovství byste se měli poradit s celým týmem odborníků – například se svým praktickým lékařem, se zdravotní sestrou, dermatologem, porodníkem a gynekologem, porodní asistentkou a lékárníkem. S léčbou onemocnění je třeba pokračovat před, v průběhu
i po těhotenství. Ne všechny léky je však možné užívat v těhotenství, takže Váš dermatolog musí rozhodnout, zda je potřebné léčbu přizpůsobit. Poraďte se se všemi uvedenými odborníky o veškerých možnostech, které jsou pro Vás nejvhodnější.

Po narození dítěte

Kojení

Péče o novorozence může být vzrušující, ale i náročná. Ženy-psoriatičky, stejně jako všechny matky, se cítí po porodu unavené. Kromě běžné vyčerpanosti však musí počítat i s tím, že v průběhu několika týdnů po narození může dojít ke vzplanutí příznaků onemocnění. I když se tedy příznaky lupénky v průběhu těhotenství obyčejně zlepší, mohou se po porodu vrátit. Snažte se udělat si i po porodu dostatek času na návštěvu lékaře, abyste společně zvládli případné zhoršení onemocnění. Budete-li mít lupénku pod kontrolou, pomůže Vám to lépe zvládnout poporodní období. Je důležité pečovat o své fyzické
i duševní zdraví. Požádejte svého partnera, rodinu i přátele o pomoc, než si zvyknete na život s novorozencem. Získáte tak více času na zvládnutí lupénky. Vysvětlete jim, jak se cítíte. Jsou s Vámi, aby Vás podpořili.

Kojení

Mnoho žen-psoriatiček může úspěšně dítě odkojit, pokud se tak rozhodnou. Kojení je osobní volba. Chcete-li kojit, měly byste to probrat se svým kožním lékařem a dalšími odborníky, kteří se o Vás starají. Ne všechny léčby je možné užívat v průběhu kojení a ženy-psoriatičky mohou mít pocit, že se musí rozhodnout, zda se budou léčit, nebo kojit. Pokud své přání kojit a možnosti léčby předem proberete se svými lékaři, můžete společně v případě potřeby léčbu upravit.

Přenesu lupénku na své dítě?

I když může být lupénka dědičná, existuje mnoho faktorů, které určují, zda se u dítěte lupénka vyvine nebo ne. Má-li jeden z rodičů lupénku, existuje asi 16% šance, že se u jeho dítěte vyvine také. Mají-li lupénku oba rodiče, šance se zvyšuje přibližně na 50 %.


CZ-N-DA-PSO-2200034 - Datum poslední úpravy: říjen 2022