Lupénka - často kladené otázky

Co je lupénka?

Lupénka je chronické autoimunitní onemocnění, které se obvykle projevuje růžovými nebo červenými ložisky vyvýšené nebo zhrublé šupinaté pokožky. Může ale také mít podobu malých, plochých hrbolků nebo velkých hrubých lézí. Nejčastěji postihuje pokožku loktů, kolen a hlavy. Objevit se ale může kdekoliv na těle.

Jak se lupénka diagnostikuje?

Diagnózu stanoví Váš praktický lékař nebo dermatolog na základě projevů na Vaší pokožce. Podle četnosti a rozložení lupénkových ložisek také určí typ a závažnost lupénky.

Existují různé formy lupénky?

Existuje několik různých forem lupénky. Nejběžnější formou je lupénka ložisková.

Je lupénka druh ekzému?

Lupénka a ekzém jsou odlišná onemocnění. Ekzém je obvykle velmi svědivý a nezpůsobuje šupinaté skvrny, které se vyskytují při lupénce. Přesnou diagnózu Vašich kožních potíží určí Váš praktický lékař nebo dermatolog.

Je lupénka nakažlivá?

Ne, lupénka není nakažlivá. Lidé, kteří lupénku nikdy předtím neviděli, mohou předpokládat, že je infekční. Lupénka však není nakažlivé onemocnění a šupinaté skvrny, které způsobuje, se nepřenesou na jinou osobu.

Jaká je souvislost mezi psoriatickou artritidou a ložiskovou lupénkou?

Zánět je součástí lupénky i psoriatické artritidy. Obě tato onemocnění vznikají, protože imunitní systém napadá vlastní tělo. I když tato onemocnění vzájemně souvisejí, lupénka a psoriatická artritida se nemusí vyskytovat současně. U mnohých psoriatiků se nikdy nerozvine psoriatická artritida, zatímco někteří lidé mají psoriatickou artritidu bez lupénky.

Existuje lék na lupénku?

Bohužel, v současné době neexistuje žádný lék na lupénku. Je však možné léčit příznaky a zlepšit tak kvalitu života pacienta.

Jakou léčbu mohu podstoupit?

Můžete se léčit celou škálou různých léčebných postupů, jako jsou krémy, fototerapie a léky, které Vám pomohou Vaše příznaky zvládnout.

Může lupénka ovlivnit mé těhotenství?

O tom, jak zvládnout lupénku během těhotenství, je nutné se poradit s vícero lékaři z různých oborů, kteří o Vás pečují. Plánujete-li těhotenství, bylo by vhodné se co nejdříve poradit se svým lékařem, aby bylo možné léčbu naplánovat.

Je možné, že by moje děti po mně lupénku zdědily?

Má-li rodič lupénku, existuje riziko, že se u dítěte vyvine též, a dva rodiče-psoriatici toto riziko ještě zvyšují. Rodič s tímto onemocněním má asi 16% pravděpodobnost, že je přenese na své dítě. Mají-li lupénku oba rodiče, existuje 50% pravděpodobnost, že tuto nemoc přenesou.

Co mohu udělat, aby se stav mé pokožky zlepšil?

Některé změny životního stylu, jako je udržování zdravé hmotnosti a skoncování s kouřením, mohou pomoci snížit závažnost lupénky.
I když se prokázalo, že strava nehraje roli, zdravá strava Vám pomůže udržovat si zdravou hmotnost.


CZ-N-DA-PSO-2200036 - Datum poslední úpravy: říjen 2022