Axiální spondylartritida a ankylozující spondylitida

Co je axiální spondylartritida
a ankylozující spondylitida?

axiální spondylartritida

Axiální spondylartritida (axSpA) je zastřešující výraz pro:

  • neradiografickou axSpA (nr-axSpA) a
  • radiografickou axSpA, též známou jako ankylozující spondylitida (AS).

Nr-axSpA a AS jsou úzce spojená revmatická onemocnění, obě jsou formy zánětlivé artritidy.

Zánět je normální součástí imunitního systému. I když je zánět většinou důležitou součástí obrany těla před infekcí, může se stát nadměrně aktivním, což vede ke stavům, jako je axSpA.

AxSpA způsobuje zánět spodních částí páteře, včetně obratlů, křížokyčelního kloubu (sakroiliakálního kloubu)
a dalších částí těla. Tento stav může páteř časem poškodit a vést ke vzniku kostních výrůstků, což v některých případech může způsobit nežádoucí „srůstání“ částí páteře a ztrátu její pružnosti. Tento jev je označován jako ankylóza.

Rozdíl mezi AS a nr-axSpA

U osob s AS jsou změny na sakroiliakálních kloubech nebo páteři viditelné na rentgenových snímcích. U osob s nr-axSpA však tyto změny viditelné na rentgenovém snímku nejsou, ale zánět může být viditelný na MRI (magnetická rezonance).

Příznaky axSpA

Příznaky axSpA se mohou lišit od člověka k člověku a většinou se vyvíjejí několik měsíců nebo let. axSpA se může vyvinout kdykoliv, ale obyčejně se začne rozvíjet u adolescentů a mladých dospělých. Příznaky mohou přicházet a odcházet a časem se mohou dokonce měnit. Téměř všechny případy axiální spondylartritidy jsou charakteristické akutními, bolestivými epizodami (vzplanutími), po kterých následují období, kdy se příznaky zlepší (remise).



Hlavními příznaky axiální spondylartritidy jsou:

Bolest zad a ztuhlost v dolní části páteře

Bolest zad a ztuhlost v dolní části páteře

Bolest a ztuhlost zad (zánětlivé bolesti zad) jsou obyčejně hlavními příznaky axiální spondylartritidy. Bolest a ztuhlost se obyčejně zhoršují ráno a v noci, obvykle se cvičením zlepší a naopak po odpočinku se nemocnému neuleví.

Bolest jiných kloubů

Jiná bolest kloubů

AxSpA může způsobit zánět i v jiných kloubech, nejčastěji to jsou bedra, kolena, kotníky a ramena. Postižené klouby mohou být bolestivé, ztuhlé a nateklé.

Uveitida

Uveitida

Projevy uveitidy jsou bolestivé, vodnaté nebo červené oči, rozmazané vidění a citlivost na jasné světlo.

Entezitida

Entezitida

Jde o bolestivý zánět svalových a šlachových úponů, tedy v místech, kde se kosti spojují s vazy nebo šlachami. Mezi běžná místa patří horní část holenní kosti, za nebo pod patou a místa, kde se žebra spojují s hrudní kostí. Jsou-li postižena žebra, člověk může cítit bolest na hrudníku
a mít problémy při hlubokém dýchání.

Další příznaky axSpA

Někteří lidé s axiální spondylartritidou mohou mít množství obecnějších příznaků, jako jsou například:

  • lepší pocit po cvičení a horší po odpočinku
  • únava a nedostatek energie
  • vysoká teplota (horečka)
  • pocení
  • deprese
  • hubnutí, zejména v počátečních stádiích
  • daktylitida (oteklé prsty na rukou a nohou)

Co způsobuje axiální spondylartritidu?

Co způsobuje axiální spondylartritidu?

Zatím není známo, co axSpA způsobuje, ale zdá se, že existuje vazba na konkrétní gen známý jako lidský leukocytární antigen B27 (HLA-B27). Výzkumem bylo zjištěno, že zhruba 9 z 10 lidí s axSpA nese gen HLA-B27. Avšak má-li člověk tento gen, nemusí to ještě nevyhnutelně znamenat, že se u něj axSpA vyvine. AxSpA může být též vyvolána jedním nebo vícero environmentálními faktory, i když není známo, o které jde.

Je axiální spondylartritida dědičná?

Axiální spondylartritida se může vyskytovat v rodinách a gen HLA-B27 se může přenášet (dědit) od jiného člena rodiny. Lidé, kteří nesou gen HLA-B27 a mají blízké členy rodiny, kteří mají axSpA, jako například rodič nebo sourozenec (bratr nebo sestra), mají mnohem vyšší pravděpodobnost vzniku tohoto onemocnění v porovnání s někým, kdo nemá příbuzného s tímto onemocněním.

Vaše rodina a gen HLA-B27

Máte-li axiální spondylartritidu a gen HLA-B27, existuje 50% pravděpodobnost, že přenesete gen na své děti. Odhaduje se, že u 5 až
20 % dětí s tímto genem se pak vyvine axiální spondylartritida. Máte-li axiální spondylartritidu, ale přitom nepřenášíte gen HLA-B27, je šance, že se u Vašeho dítěte toto onemocnění vyvine, méně než 10 %.


CZ-N-DA-RH-2100005 - Datum přípravy: listopad 2021