Epilepsie - často kladené otázky

Koho může epilepsie postihnout?

Epilepsie se může objevit v jakémkoli věku, obyčejně se však vyskytuje u dětí nebo osob starších 60 let. Často postihuje člověka po celý život, ale v některých případech se časem postupně zlepšuje.

Existuje lék na epilepsii?

I když léčba léky může pomoci kontrolovat záchvaty asi u 70 % lidí, samotnou nemoc neléčí. Není-li léčba účinná, je pacientům možné navrhnout chirurgický zákrok nebo implantovaná zařízení, která mohou záchvatům zabránit.

Jak se epilepsie léčí?

Epilepsii je možné obyčejně léčit léky v kombinaci se změnami životního stylu, například specializovanou stravou. V některých případech lze doporučit implantovaný přístroj nebo chirurgický zákrok, pokud jiné způsoby léčby nejsou účinné.

Existují různé typy epilepsie?

Epilepsie se může u každého člověka projevovat různě a existuje množství různých typů. V závislosti na tom jaká část mozku je postižena, se mohou záchvaty projevovat třesem, ztrátou vědomí, prázdným pohledem nebo náhlým, krátkým trháním celého těla či jeho částí.

Mohu mít děti, trpím-li epilepsií?

Samozřejmě můžete otěhotnět, i když máte epilepsii. Měla byste se však poradit se svým neurologem, který Vám udělí rady, jak těhotenství zvládnout, a rozhodne, zda bude třeba upravit léčbu.

Jak může epilepsie ovlivnit můj každodenní život?

S epilepsií můžete stále žít normální život. Pokud se však u Vás projevují záchvaty, možná budete muset dočasně přestat řídit vozidlo. I když stále můžete pracovat ve většině profesí a cestovat, možná budete muset učinit určitá preventivní opatření, abyste mohl/a žít bezpečně.


CZ-N-DA-EPI-2100035 - Datum poslední úpravy: říjen 2021